İshal
İshal diğer adıyla Diyare, bir günde üçten fazla sıvı dışkılama şeklinde tanımlanmaktadır. Bununla birlikte anne sütü alan çocuklarda da her zamankinden daha sık ve sıvı şekilde dışkılama şeklinde görülür. Bu yazımızda, İshal durumunda nelerin iyi gelebileceği, nelerin tüketilebileceği ve tüketilemeyeceğini ele aldık.
İçindekiler
İshale Ne İyi Gelir?
İshale neden olan şeylerde birçok faktör vardır. Virüsler, bakteriler, gıda zehirlenmeleri, mideye bağlı rahatsızlıklar ve bazı kronik hastalıklar ishale neden olabilmektedir.
Peki ishale ne iyi gelmektedir? Aşağıda ishal durumunda tüketilebilecek ve tüketilmemesi gereken yiyecek ve içecekleri ayrıntılı bir şekilde sizlerle paylaşıyoruz.
İshal Durumunda Tüketilebilecek (Serbest) Yiyecek – İçecekler
- İçecekler: Süt, salep, muzlu süt, ayran, ıhlamur, adaçayı, açık çay
- Et ve et grubu: Haşlanmış ızgara veya fırında pişirilmiş sığır, dana, koyun, kuzu, tavuk, hindi eti, balık
- Peynir ve yumurta: Haşlanmış yumurta, beyaz peynir
- Tahıllar: Beyaz ekmek, kraker, peksimet sade bisküvi sade şekerli kuru pasta ve kekler, fırında pişirilmiş yufka böreği, kuskus, makarna, erişte, şehriye, irmik, pirinç
- Çorbalar: Süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, un çorbası, şehriye, pirinç, yayla çorbaları
- Sebzeler: İyi pişmiş havuç, taze fasulye, bezelye, kabak, patates, bamya, domates, havuç suyu, domates suyu
- Meyveler: Ekşi olmayan bütün meyve suları, muz, kabuğu soyulmuş elma, şeftali
- Tatlılar: Şeker, süzülmüş bal, reçel, sade lokum sade akide şekeri, kastırd, muhallebi, sütlaç, jöleli tatlılar, dondurma, tavukgöğsü, krema, kompostolar
- Yağlar: Az yağlı
- Çeşni vericiler: Un, süt, tuz ve yağdan yapılmış soslar
İshal Durumunda Tüketilmemesi (Yasak) Gereken Yiyecek – İçecekler
- İçecekler: Kahve, koyu çay, nescafe, süt, sütlü kahve, limonata, boza, kolalı içecekler, kakao, salep
- Et ve et grubu: Yağda kızartılmış etler, sucuk, salam, pastırma, sosis, salamura balık, kavurma etler, sakatat etleri
- Peynir ve yumurta: Yağda kızartılmış yumurta diğer yağlı peynir çeşitleri
- Tahıllar: Kepekli undan yapılmış ekmekler, çeşitlendirilmiş kraker ve bisküviler, tam taneli tahıllar, bulgur, mercimek, börülce, kuru fasulye, kuru bakla, nohut, barbunya
- Çorbalar: Acılı tarhana, hazır çorbalar, mercimek, bezelye unu, domates suyu çorbaları, kuru baklagil çorbaları
- Sebzeler: Diğer bütün sebzeler, yağda kızartılmış sebzeler, patates kızartması, pancar, ıspanak, semizotu, pazı, ebegümeci
- Meyveler: Diğer çiğ meyveler, kurutulmuş meyveler
- Tatlılar: Baharat ve meyve içeren tatlılar, çikolata, yağda kızartılmış hamur tatlıları, kek ve pastalar, tahin pekmez karışımı
- Yağlar: Hiçbirisi
- Çeşni vericiler: Bütün baharatlar, zeytin, hardal, turşular, kuru yemişler, ketçap, hindistan cevizi, salça, sirke, çemen, sarımsak, pestil, limon tuzu